B grupės vitaminai – tai aštuonių vandenyje tirpių vitaminų grupė, kurie būtini įvairioms organizmo funkcijoms, pavyzdžiui, augimui, vystymuisi ir medžiagų apykaitai. Jie padeda reguliuoti fermentų veiklą ir maistą paversti energija. Fermentai – tai baltymai, reguliuojantys chemines reakcijas jūsų organizme. B grupės vitaminai padeda didinti bazinę medžiagų apykaitą ir skatina ląstelių augimą bei dalijimąsi. Daugybė tyrimų atskleidė, kad jie padeda stiprinti imuninę sistemą ir gerina nervų sistemos veiklą. B grupės vitaminų yra gyvūninės ir augalinės kilmės maisto šaltiniuose.
Aštuonių B grupės vitaminų komplekso vitaminų funkcijos, trūkumo simptomai ir mitybos šaltiniai:
Vitaminas B-1 (tiaminas): Vitaminas B-1 atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį angliavandenių virškinime ir energijos gamyboje. Jis ne tik stabilizuoja apetitą, bet ir skatina normalią širdies ir kraujagyslių sistemos, nervų sistemos ir raumenų veiklą. Tiamino trūkumo simptomai: silpnumas, nuovargis, dirglumas, depresija, vidurių užkietėjimas, paralyžius, raumenų skausmai, edemos, nereguliaraus širdies plakimo periodai, beriberi, Korsakovo sindromas, virškinamojo trakto sutrikimai ir svorio kritimas. Turtingi vitamino B-1 šaltiniai yra neskaldyti grūdai, grūdai, kepenys, bulvės, pupelės ir jūros gėrybės.
Vitaminas B-2 (riboflavinas): Vitaminas B-2 padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams ir fermentams. Jis taip pat padeda palaikyti sveiką odą, nagus, plaukus ir regėjimą. Be to, jis palaiko ląstelių kvėpavimą ir skatina baltymų, angliavandenių ir riebalų apykaitą. Riboflavino trūkumo simptomai: burnos opos, lūpų įtrūkimai, liežuvio uždegimas, dermatitas, riebi oda, virškinimo sutrikimai, burnos gleivinės edema, gerklės skausmas ir sulėtėjęs augimas. Vitamino B-2 yra pieno produktuose, žaliose lapinėse daržovėse, praturtintoje duonoje ir kepenyse.
Vitaminas B-3 (niacinas arba niacinamidas): Niacinas padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje ir didina energijos gamybą tinkamai panaudojant maistą. Jis ne tik padeda metabolizuoti cukrų ir baltymus, bet ir gerina kraujotaką bei mažina aukštą kraujospūdį. Vitamino B-3 trūkumas maiste gali sukelti dirglumą, nervingumą, koncentracijos sutrikimus, nuovargį, nemigą, agresiją, dermatitą, viduriavimą, demenciją, pelagrą, raumenų silpnumą, blogą burnos kvapą, opaligę, virškinimo sutrikimus ir apetito praradimą. Maistiniai niacino šaltiniai yra vištiena, žuvis, liesa raudona mėsa, kepenys, neskaldyti grūdai, riešutai ir džiovintos pupelės.
Vitaminas B-5 (pantoteno rūgštis): Šis vitaminas padeda skatinti normalų augimą ir vystymąsi bei skatina kitų vitaminų naudojimą. Jis dalyvauja atpalaiduojant energiją iš baltymų, angliavandenių ir riebalų ir didina organizmo atsparumą depresijai. Be to, vitaminas B-5 padeda palaikyti jūsų centrinės nervų sistemos ir antinksčių sveikatą. Dar viena svarbi funkcija – jis padeda gerinti jūsų imunitetą gamindamas antikūnus. Pantoteno rūgšties trūkumo simptomai yra neramumas, spuogai, virškinimo sutrikimai, galvos svaigimas, vėmimas, raumenų mėšlungis ir sulėtėjęs augimas. Maisto produktai, kuriuose yra daug vitamino B-5, yra pieno produktai, liesa mėsa, ankštiniai, ankštinės daržovės, pupelės ir grūdai.